Özel hastanelere gittiğinizde sizin ekstra fark ücreti ödememenizi sağlayan sigorta poliçesidir. SGK ‘lı bir çalışan iseniz ve özel bir hastaneye gittiyseniz masraflarınızın bir kısmını SGK karşılar. Eğer ödemeniz gereken hastane ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu ‘nun ödeyeceği masraftan fazla ise oluşan fark ücretini tamamlayıcı sağlık sigortası ödemektedir. Yani grup tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırdıysanız özel bir hastanede dahi tedavi olsanız, herhangi bir ücret ödemezsiniz.
SGK’ lı iseniz, özel hastane olanaklarından yararlanmak istiyorsanız ve yüksek aidat ücreti ödemek istemiyorsanız grup tamamlayıcı sağlık sigortası tam size göre bir uygulamadır.
İnsanların kendileri yaptırdığı özel sağlık sigortaları, hastane masraflarının yalnızca %80 ‘ini öderken tamamlayıcı sağlık sigortası % 100 ‘ünü öder. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırırken iki adet poliçe kapsamı bulunmaktadır.
- Yatarak tedaviler
- Hem ayakta tedavi hem de yatarak tedaviler
Tamamlayıcı sağlık sigortasında grup indirimleri de yapılmaktadır. Tüm aileyi kapsayan sigorta başvurularında indirim ve avantaj imkanı sunulmaktadır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Grup tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri sigorta yaptırmadan önce teşhis koyulmuş kronik hastalıkları karşılamaz. Örneğin; size daha önce bir astım teşhisi koyulduysa ve tedavi görüyorsanız, sigorta şirketi poliçeyi hazırlarken astım hastalığını poliçe kapsamı dışında tutacaktır. Bu noktadan bakarsak grup tamamlayıcı sağlık sigortası önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir hastalığa yakalanmadan sigortanızı yaptırmak daha faydalı olacaktır.
Özel hastanelerde yaptırılan muayene, ameliyat, her türlü tahlil, radyoloji, emar, fizik tedavi gibi birçok uygulamaya herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Anlaşmalı özel hastanelerde sunulan bütün imkan ve hizmetlerden % 100 ücretsiz faydalanabileceğiniz bir sigorta poliçesidir. Hem ayakta hem de yatarak tedavileri kapsayan grup tamamlayıcı sağlık sigortası sizi yüksek hastane ücretlerinden kurtarır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları Dış Tedavisini Kapsar Mı?
Dış tedavi ücretleri SGK kapsamında yer almadığı için tamamlayıcı sağlık sigortaları da dış tedavilerini kapsamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri özel dış poliklinikleriyle anlaşma sağlayarak dış tedavi masraflarını da poliçe kapsamına dahil edebilmektedir.
Hamileler Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırabilir Mi?
Özel hastanede doğum yapmayı düşünüyorsanız ve herhangi bir ücret ödemek istemiyorum diyorsanız, hamile kalmadan önce tamamlayıcı sağlık sigortanızı yaptırmalısınız. Ancak grup tamamlayıcı sağlık sigortası hamile kalmadan 12 ay önce yaptırılması gerekir. 12 ay dolmadan hamile kalmanız durumunda tamamlayıcı sağlık sigortasının ayrıcalıklarından faydalanamazsınız. Bu durumu planlı bir şekilde ve araştırarak yapmalısınız. Eğer hamile olduğunuzu öğrenmiş ve tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak için başvurmuş iseniz şirket doğum masraflarını poliçe kapsamına almayacaktır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Yaş Sınırı Var Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında yaş sınırı vardır. Yaş sınırı sigorta şirketlerinin poliçe detaylarına göre farklılık arz etmektedir. Ortalama yaş sınırı 0- 55 arası yaşı kapsamaktadır ancak bazen bu yaş sınırı 70 ‘e kadar çıkmaktadır.
Grup tamamlayıcı sağlık sigortası için bekleme süreleri de mevcuttur. Sigorta şirketleri poliçe detaylarına göre farklılık göstermekle birlikte yatarak tedavilerde 3- 6 ay arası bekleme süresi vardır. Ancak ayakta tedavilerde bekleme süresi yoktur. Sigortanızı yaptırdıktan hemen sonra muayene olabilirsiniz.
Hangi Hastanelerde Geçerlidir?
Tamamlayıcı sağlık sigortaları SGK anlaşmalı bütün hastanelerde geçerlidir. Bu sigorta poliçesini yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus anlaşmalı hastanelerdir. Mesela; hastane SGK ile anlaşmalı olsa bile doktorun anlaşması yok ise muayene olduğunuz doktor dolayısıyla ücret ödeyebilirsiniz.
Türkiye’ de birçok önde gelen özel hastanelerin tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşması bulunmaktadır. Medicalpark, medipol ve dünya göz Hastanesi gibi önemli özel hastaneler anlaşmalıdır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tahlilleri Kapsar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının iki ana limiti bulunmaktadır. Yatarak tedavi limiti ve ayakta tedavi limitidir. Elbette poliçe kapsamında tahlillerde bulunur ve tamamlayıcı sağlık sigortası tahlilleri de kapsar. Örneğin; kan tahlili, idrar tahlili vb. istendiği durumda poliçe bu tahlil masraflarını da kapsar. Ancak hiç muayene olmadan tahlil yaptırmak isterseniz tamamlayıcı sağlık sigortası bunları kapsamaz. Sadece muayene olduktan sonra doktorun istediği tahlilleri sigorta kapsam altına almaktadır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi limiti ameliyat masraflarını ve hastanede yattığınız süre boyunca oluşan fark ücretini öder. Ayakta tedavi limiti ise muayene sırasında ve sonrasında ortaya çıkan tahlil vb. gibi durumlarda oluşan fark ücretini karşılar. Sigorta şirketleri poliçe kapsamı gereğince muayene limiti yılda 8 veya 11 adet arasında değişiklik göstermektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Dezavantajları
Tamamlayıcı sağlık sigortasının çok önemli avantajlarını yanında aslında küçük sayılabilecek dezavantajları da vardır. Mesela SGK’ nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerde eğer sigorta şirketiniz de anlaşmalı ise grup tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Sigorta şirketinin anlaşması yoksa faydalanamazsınız. Yani farklı bir hastanede tedavi görüp sigorta kapsamında tutulamazsınız. Birde yıllık tedavi limitleri sınırlıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sigorta şirketleri poliçe kapsamında ancak 8 ila 11 adet muayene hakkı tanımaktadır. Aslında bakarsak tam da dezavantaj sayılabilecek bir durum arz etmemektedir.